2010.03.20.
15:00

Írta: ancsyblogja

Ady Endre: A magyar Messiások

Ady A magyar Messiások című művet az 1907-es Vér és arany című verseskötetében helyezte el. A magyarságversekhez soroljuk, hiszen Magyarországról beszél.

A költő szándékosan (hogy felfigyeljük rá) 2 hiányos összehasonlítással kezd. Mivel Ady szimbolista költő, ezért a Messiás természetesen egy szimbólum. Ez a szimbólum feloldható úgy, hogy például Jézusra, gondolunk, aki az emberiségért szenvedett és egyfajta áldozat.  A költő eltúlozza a rossz helyzetet, hiszen az ezerszer szót kétszer is megismétli. Ady T/3. személyben írja a verset, ezáltal eltávolítja magától a Messiásoktól. Az utolsó két sor számomra a teljes reménytelenséget és kétségbeesettséget sugározza.

A Messiás általában reményt hoz, és amiért a költő megismétli azt, hogy semmit se tehettek reményvesztetté válik Magyarország helyzete.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr501854695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása