2010.12.05.
16:25

Írta: ancsyblogja

kiállítás:)

Kiállítás az iskolában

 

 

Tudományos tény, hogy a művészet sokszínűsége hatással van az emberek érzéseire, gondolkodásmódjára. Vajon minden egyes emberre kivétel nélkül, vagy csak a kiválasztottakra? Kivételek mindig vannak-mondaná a legtöbb ember. Én azonban nem tudok elképzelni olyan embert, akit ne késztetné gondolkodásra egy-egy műalkotás.

A Tatai Református Gimnáziumban a „Mécsvilág” keresztény művészkör állította ki munkáit a gimnázium mind a három szintjén. A művészkör tagjai: Láng-Miticzky Katalin textilművész, Herman Emőke festőművész és M. Kiss Katalin keramikusművész.

A keresztény művészet középpontjában a vallásos világkép és gondolkodásmód áll. A XXI. században nagyon kevés művész vallja a vallás fontosságát, vállalva az esetleges negatív következményeket.

Láng-Miticzky Katalin textilművész gobelineket, festményeket és kollázsokat mutat be a kiállításon. Számomra ez a fajta művészet nem áll távol, hiszen magam is készítek gobelineket, melyek persze korántsem ilyen szépek. Ezért is fogadtam nagy lelkesedéssel a kiállítás ezen részét. Személyes kedvencem a Vörös az ég alja címet viselő kép. Őszintén szólva nem szeretem a piros szín árnyalatai, de a képen egészen fantasztikus hatást kelt. Elképesztő és számomra érthetetlen, hogyan lehet éppen azt a pillanatot ilyen szemléletesen ábrázolni, amikor a nap pirosra festi a tengert. Mintha egy benyomást (impressio-t) ábrázolna a művésznő, ami őt alkotásra késztette. A másik kedvencem a textilművész munkái közül a Teremtés sorozat. A színek teljesen letaglóztak. Az élénk színek az életet, méghozzá a boldog életet szimbolizálják.

Herman Emőke festőművész kiállított munkái közül nekem a Szerelmes hegedűk című tetszett a legjobban. Mindenki tudja és tapasztalta, hogy a szerelem mennyire felemelő, de ugyanakkor lesújtó érzés is. A szerelem fellobbanásakor mindkét fél szárnyal a boldogságtól, majd a kapcsolat vége felé előtérbe kerülnek a hibák, rossz szokások is. Ebbe az állandó körforgásba hasadnak ketté kapcsolatok is. A festményen két hegedű látható, mely a szerelem nehézségétől hasonlott meg. Körülöttük a vidámságot szimbolizáló kották hevernek, melyek közösek voltak életükben. A másik kedvenc festményem az Apokalipszis címet viseli. Ennek a képnek a bal felső sarkában az α szimbólum áll, mely a teremtés kezdetét jelképezi. A kép jobb alsó sarkában pedig az Ω áll, mely a véget jelképezi. A kép szimbólum között pedig maga az élet áll, mely minden ember előtt ott áll, csak el kell dönteni mire használja. Tanulásra, hogy szélesítse látókörét, vagy bűnre, mellyel csak saját magának árt.

M. Kiss Katalin keramikus munkái közül a kedvencem a Levél ’56-ból címet viseli. Ez a levél formájú kerámiamunka a magyar zászló színeit viseli (piros, fehér, zöld). A zászló közepén egy lyuk van, a levélen egy tanknyom is látható, mely sok szenvedést okozott a magyar népnek. Másik személyes kedvencem a Kegyelem címet viseli. A kegyelem kulcsfontosságú a hívő ember életében, hiszen Isten megkegyelmez nekünk, akármilyen bűnt is követünk el. A Műalkotáson a következő igeszakaszok olvashatók: „Kegyelemből részesültetek a megváltásban, a hit által, ez tehát nem a magatok érdeme, hanem Isten ajándéka. Nem tetteiteknek köszönhetitek, hogy senki se dicsekedhessék.” A másik igeszakasz pedig: „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónjához, hogy irgalmat találjunk és kegyelmet kapjunk, amikor segítségre szorulunk.”

            Mindenkinek a figyelmébe ajánlom ezt a kiállítást, mely december 23-áig lesz látható a Tatai Református Gimnáziumban. Garantáltan lenyűgöző ez a hihetetlen kiállítás, mely lelki értelemben teljes feltöltődés is kínál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr272494774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása