2010.02.20.
14:05

Írta: ancsyblogja

Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt

Hát akkor elkezdem az irodalmi bejegyzéseket.:)

Nekem Mikszáth a kedvenc novelleíróm. Annyira jól ír és mutatja be a történetehelyszínét.:) Tényleg nagyon szeretem a novelláit.:) Amiről most néhány szót szólok az A fekete folt lesz. Nekem tetszett ez a novella. Olej Tamásról szól, akinek van egy lánya. Nagyon szereti őt, de véleményem szerint nem becsüli meg. Egy napon Taláry Pál herceg megjelenik és a lány körül legyeskedik. Addig hitegeti a lányt, míg egy nap elszökteti. Erre csak azért került sor, mert Olej Tamás nem fogadta el az ajánlatát a lányáért cserébe. Miszerint ha a herceg elviheti a lányt Olej megkapja a aklot. De Olej nem egyezik bele. Másnap a herceg megszökteti Anikát. Olej mindent megtesz, hogy lánya valamilyen módon visszakerüljön hozzá. De ez sajnos nem sikerül. A herceg elvitte egyetlen lányát.:( Olej nagyon magába zuhan. Elköszön a birkáitól és rájukgyújtja az aklot. Ő pedig elmenekül. Csak egy fekete folt maradt az akolból, amit mindenki emleget a környéken.

Szerintem a cím nagyon beszélő. Amikor csak a címét láttam a novellának azt gondoltam, hogy egy ember elveszti beszületét és az lesz a fekete folt. Hát asszem ez majdnem beigazolódott. A fekete folt nem csak az akol helyét jelenti, hanem Olej lekét is.

A novella végén nagyon megsajnáltam Olejt. Csak akkor  voltam rá büszke, amikor nem adta oda a hercegnek Anikát az akolért cserébe.:)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr971775810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.02.23. 08:25:35

akkor most kicsit letaposom a büszkeségedet: odaadta. illetve nem tudott egyértelműen nemet mondani a herceg piszkos ajánlatára.
ebben a bejegyzésben a legfontosabb mondat, hogy "véleményem szerint nem becsüli meg". sok ilyen véleményem szerintet még!

ancsyblogja 2010.02.23. 20:20:20

oksi igyekszem, de most a versírással vagyok elfoglalva meg az irodalom tz-vel:):(
süti beállítások módosítása