2010.03.26.
20:30

Írta: ancsyblogja

szorgalmi:)

gondolkodik: ötletel (köznyelvi), tépelődik(köznyelvi), töpreng,(köznyelvi) spekulál,(szlenges) morfondíroz(irodalmi), tanakodik(köznyelvi), rágódik(szlenges), jár az esze,(szlenges) tűnődik(köznyelvi), agyal(szlenges), töri a fejét(köznyelvi) stb.

néz: szemlél(köznyelvi), tekint(irodalmi), mustrál(köznyelvi), stíröl(szlenges), les(,köznyelvi) méreget(köznyelvi, szlenges), kukkol(szlenges), szemrevételez(köznyelvi), legelteti a szemét(szlenges, durva), vizslat(szlenges), rászegezi a tekintetét(köznyelvi), kukkerol(szlenges), figyel(köznyelvi), bámul(durva, köznyelvi) stb.

magas: nyúlák(köznyelvi), colos(szlenges), nyurga(köznyelvi), sudár,(népies) égimeszelő(szlenges), nyakigláb(szlenges), hórihorgas(szlenges), óriás(köznyelvi) langaléta(köznyelvi), délceg(irodalmi) stb.

buta: gyagya(köznyelvi), hülye(durva), lüke(köznyelvi), dilis(köznyelvi) lökött(köznyelvi) buggyant(köznyelvi), pupák(szlenges), agyilag zokni(durva,szlenges), ostoba,(köznyelvi) bumburnyák(köznyelvi, szlenges), tökfilkó(köznyelvi), húgyagyú(durva,szlenges) stb.

iskola: isi(szlenges), tanoda(népies), tanintézet(köznyelvi,régies), suli(szlenges), oskola (népies)stb.

ruha: gúnya(szlenges), gönc(szlenges), hacuka(szlenges), öltözet(köznyelvi, irodalmi), szerkó(szlenges), szerelés(szlenges), öltözék(köznyelvi), ruci(szlenges), dressz(köznyelvi) rongy(szlenges), viselet(népies) stb.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr501871522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.03.27. 19:20:41

az is hozzátartozott a szorgalmihoz, hogy különböző stílusrétegekből hozd a példákat, és hogy odaírd az egyes szavak után, milyen stílusárnyalatú, pl. irodalmi, népies/tájnyelvi, bizalmas, durva, tudományos, köznyelvi sat. ha megnézed pl. a magyar nyelv értelmező kéziszótárát, elvileg találsz a címszavak mellett zárójelben utalást a stílusárnyalatra.

pankablogja 2010.03.27. 20:09:26

tényleg? oda kell írni??? mert én is megcsináltam, de ilyenekkel nem volt időm foglalkozni... meg nem jeleníti meg, amit írtam, nem t'om h mér... de akkor ki se rakom...:(

ancsyblogja 2010.03.28. 10:33:20

oké:)ha lesz még időm, odaírom:)mi az utolsó határidő?
süti beállítások módosítása