2010.03.18.
19:00

Írta: ancsyblogja

Móricz Zsigmond: Rokonok

Móricz 1932-ben írta a Rokonok című regényét. (melyet szerencsére nem kellett elolvasni. J) Móricznak ez a művét még a második korszakába soroljuk, hiszen a gentrytéma jelenik meg benne.

A helyszín Zsarátnok, egy fiktív alföldi város, ahol a gazdagok ’Zsebre Vágnak’ mindenkit. Valószínűleg a 20-as évek végén vagy a 30-as évek elején játszódhat. A főszereplő dr. Kopjáss István, aki egy becsületes főügyész. Őt csak azért választják meg erre a posztra, mert azt gondolják, hogy könnyen befolyásolható, hiszen még nincs nagy tapasztalata a simlis ügyeket tekintve. A főszereplő felesége Szentkálnay Lina, aki egy becsületes nő. Ő nem tud kibújni a bőréből, hiába varrattat magának új ruhát. A mű kapcsán kiderül, hogy a gazdagok, és a szegények között természetesen hatalmas szakadék tátong. A cselekmény során kiderül, hogy majdnem mindenki akivel a sors összehozza Kopjásst, az rokon. A szegény rokonok valóban a rokonai, akik pénz szűkében kénytelenek a főügyészhez fordulni. Hiszen Berci bácsi szenet szeretne eladni (rásózni) a városra, Kati néni egy időre beköltözik Kopjássékhoz stb. A gazdag rokonok pedig ajánlatokkal halmozzák el Kopjásst, aki azt se tudja, melyiket fogadja el.

A regény végén Kopjáss öngyilkos lesz, hiszen egy simlis ügyre szeretett volna fényt deríteni, amihez megvolt minden bizonyítéka, de nem sikerült neki.

(Kiegészítés lesz, csak nem nagyon fogtam fel a filmet.)

Ez bejegyzésnek számít? Mert nem kellet elolvasni és csak a filmet láttuk.

http://www.sosoteka.hu/dvdkepek/rokonok.jpg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr351850380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.03.20. 21:57:05

persze hogy annak számít. összességében nem rossz, de kopjáss azért lesz öngyilkos, mert
a) nem sikerült a sertéstenyésztő körüli panama leleplezése - hiába jött rá, hogy rengeteg pénzt elsikkasztottak az építéskor, pont nála voltak a bizonyítékok, mikor az éjszaka közepén megcsinálták az ellenőrzést
b)az viszont kiderült, és a polgármester az arcába is vágja, hogy a BErci bácsi-féle rossz minőségű szén az ő (Kopjáss) támogatásával került a városhoz, sőt Béla bácsi még arról is tudott, hogy Kopjáss 20%-ot kap a szénüzletből.

és a gazdag rokonok is rokonok.

ancsyblogja 2010.03.21. 10:02:43

oké. mondtam (vagyis írtam), hogy nem teljesen fogtam a filmet, de ha lesz időm elolvasom a művet és akkor kiegészítem a bejegyzést és oda is írtam, hogy még szerkesztés alatt áll.:)
süti beállítások módosítása