2010.03.15.
18:48

Írta: ancsyblogja

1848. március 15.

Nagyon megszerettem a történelmet ebben az évben, ezért szeretnék most márc.15-éről írni. Persze tudom, hogy mindenki ismeri az eseményeket.


1848. március 15.

Az utolsó rendi országgyűlésen (1847-48) a Franciaországban kialakult forradalom hírére a rendek egy kicsit beijedtek, mert tudták, hogy a francia eset Magyarországon is feszültséget okozhat. Kossuth a megelőzés érdekében a reformok végrehajtását javasolta. Március 3-án a felirati javaslatával egyetértett az alsó tábla, melyben közteherviselést, felelős kormányt és kötelező örökváltságot követelt. A felső tábla viszakozott, de az idő nem kedvezett nekik. Március 13-án Bécsben is kitört a forradalom, ezért döntésre kényszerültek. másnap elfogadták a felirati javaslatot. Az országgyűlés küldöttsége hajóra szállt és elindult Bécs felé.

Petőfiék eredetileg március 19-ére tervezték a 'tüntetést' a Józsefnapi vásár idejére, mert ilyenkor sok ember jön az Alföldről a fővárosba. De ebbe a tervbe is közbeszólt a bécsi forradalom. Március 15-én a Pilvax kávéházból Petőfi, Vasvári és Jókai vezetésével a fiatalság az egyetemekhez ment embereket toborozni. Utánna a Landerer nyomda felé vették az irányt, ahol a cenzúra mellőzésével-a sajtószabadságot megvalósítva-kinyomtatták a 12 pontot és Petőfi versét, a Nemzeti dalt. Mivel üres hassal nem lehet forradalmat csinálni, ezért megbeszélték, hogy délután a Nemzeti Múzeumnál gyülekeznek majd. (Mivel esett az eső, a legtöbb embernél esernyő volt.) A tömeg a Városháza felé vonult, hogy elfogadtassák követeléseiket. Pest városának tanácsa a forradalom mellé állt. A tömeg a Hajóhídon át a Helytartótanácshoz mentek, hogy hivatalosan is elfogadtassák a követeléseket. Az eső miatt köd borította a várost, ezért a Várban lévő katonák az esernyőket fegyvereknek titulálta, és ezért nem adták ki a tűzparancsot. A tanács vezetői teljesítették a tüntetők kéréseit. A következő állomás Táncsics börtöne volt, ahonnan kiszabadították Táncsicsot, akit radikális nézetei miatt zártak börtönbe. Este a Nemzeti Színházban előadták Katona József Bánk bán című színművét, melyet korábban tilos volt játszani.

A felelős kormányt kinevezték. A miniszterelnök Batthyány Lajos lett. Szemere Bertalan belügy, Esterházy Pál király személye körüli, Klauzál Gábor földművelés, ipar és kereskedelemügy, Kossuth Lajos pénzügy, Mészáros Lázár honvédelmi, Széchenyi István közmunka és közlekedésügy, Eötvös József vallás és közoktatás, Deák Ferenc pedig igazságügy miniszter lett. V. Ferdinánd április 11-én szentesítette az áprilisi törvényeket. Ezek a törvények a felelős kormányról, az országgyűlésről, a választójogról, Magyarország és Erdély helyzetéről, a közteherviselésről, a közteherviselésről, a sajtótörvényről és a nemzeti hadseregről szóltak.

http://www.egressybeni.hu/kepek/2009/megemlekezes1848/kokarda.gif

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr761837029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása