2010.02.28.
11:52

Írta: ancsyblogja

Ady Endre: A magyar Ugaron

Blabla: Az Új versek című kötetben A magyar Ugaron című ciklusban található.:)

A kor költői eléggé kiakadtak ezen a versen. Hiszen Ady egy vad, giz-gazos Magyarországról beszél, ami a kor emberégnek nem tetszett. Nem csodálom.:) Főleg, hogy mindenki tugja, hogy az ugar egy kietlen, terméketlen tájat jelent. Csakhogy van egy kis bökkenő. Ady szimbolista költő, tehát ebből következik, hogy amit leírt azt is szimbolikusan kell érteni. Azért írta ezt a verset, hogy ráébressze a magyarságot, hogy az ország elmaradott és hogy változtatni kéne ezen. Nekem nagyon tetszik ez a vers.:) A versben a lírai én cselekedeteiben egy lefelé irányuló mozgást figyelhetünk meg. Az Ugaréban pedig felfelé irányulót. Ady az Ugarról leír pozitív és negatív dolgokat is. Például az Ugar ős, buja, szent, szűzi és legfőképpen magyar. De az Ugar valami más is. Vad, giz-gazos. A lírai én próbál valami értékeset tenni, de nem sikerül neki, HIÁBA igyekszik. A számonkérő kérdés nagyon a szívembe vágott: "Hát nincsen itt virág?" Vagyis nincs itt semmi érték, semmi jó?

A vers mondanivalója szerintem az, hogy a (világban) Magyarországon vannak rossz, pénzéhes emberek, akik csak kihasználják a hazát érvényesülés céljából, ezért aki értékes nem tud érvényesülni pedig megvannak a lehetőségei az országnak.

http://static.panoramio.com/photos/original/14048044.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ancsyblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr281796664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.03.02. 08:15:38

mi az, hogy "bónegatív"?

csak félve merem remélni, hogy eljön még az az idő, mikor Adynak ez a verse nem lesz fájdalmasan aktuális, és azok az emberek lesznek többségben, akiknek nem a személyes kényelmük (mit kényelmük? luxusuk) lesz a legfontosabb, hanem a közösségük (haza, egyház, nemzet), felvirágoztatása.

ancsyblogja 2010.03.07. 13:34:36

csak elírtam:)
Szerintem ez a vers mindig aktuális lesz. Sajnos:(
süti beállítások módosítása